MÁRK JÓZSEF OFM

Születtem: Csíkszenttamáson, 1927.09.28. - Iskolai végzettségem: Ferences Teológia - Állapotom: Nyugdíjas ferences pap vagyok, a csíksomlyói ferences kolostorban.

Himnusz Márton Áron püspök emlékére.

2018. szeptember 26. 14:21 - Márk József


Himnusz Márton Áron püspök emlékére.

Márton Áron, boldogemlékű püspökünk születésének 100. évfordulója emlékére, (1896-1996)  himnusz megírására kérte fel Borbély Gábor csíkszeredai főesperes Ferences István költőt. A dallam megszerkesztésére engem, P. Márk József ferences atyát kért meg a Főesperes úr. Mikor elkészült a mű, felterjesztettük a püspökségre. A felülvizsgálásra felkért bizottság a dallamot idegenszerűnek, de mégis elfogadhatónak találta. A versszöveget, mivelhogy jelképekkel díszítettnek találta, úgy itélte, hogy nem felel meg himnusznak. Ezért nem nyert általános használatra jóváhagyást. Azt megengedte a püspökség, hogy a kegytemplomban, alkalom adtán elénekelhetjük. Idők folyamán közismerté vált a himnusz és több Márton Áron püspök tiszteletére tartott ünnepségen, különféle énekkarok programra tűzték: A legelőbb a hargitai Hármaskeresztnél tartott megemlékezési ünnepségen, azután a csíkszeredai Márton Áron gimnázium ünnepségén, a Csíkszereda főterén álló szoborcsoport felavatásakor és legutóbb a csíkszentdomokosi Márton Áron múzeum felavatásakor.           

  Csíksomlyón, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadásában is elhangzott ez a himnusz, amikor január 12-én megnyitották a Márton Áron Emlékévet. (2015. december 24 – 2016. dec. 26.)   (L. alább az énekkari előadást.)
     Csíkszéki zarándokok több mint négyszáz fős csapata, pápai audiencián vett részt 2018 október 10-én a Vatikánban. Ezen alkalommal is elénekelték a Márton Áron püspök himnuszát. 

Napnak, Holdnak s csillagoknak szép fia,

Téged küldött pásztorunknak Mária.

Erdély fölött éjsötétben égi fény,

Áron püspök tisztaság vagy s jó remény.

Általad most Krisztus király van velünk,

Fölemelt főt, méltóságot adj nekünk.


Mikor minden összetört és elvetélt,

Hozzád fordult mind ki fázott, mind ki félt.

Golgotát jár, a jóságod átitat,

Himnuszunk vagy Áron püspök, áhitat.

Írd az égre árvaságunk, Istenünk,

Fölemelt főt, méltóságot adj nekünk.


Glóriát zeng Csíksomlyón a szent harang,

Szívedhez száll szívünkből a vadgalamb.

Csillagos a keresztedtől homlokunk,

Hazánk lettél Áron püspök, otthonunk.

Áldd meg hittel székely néped, nemzetünk,

Fölemelt főt, méltóságot adj nekünk.


Szentegyházi Gyermekkórus - Himnusz Marton Áron püspökhöz - Csíksomlyói Kegytemplomban


Örmény templom. Gyergyószentmiklós



Márton Áron pp himnusza a Vatikánban


Sándor Incze - Madarasi énekkar









Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogmark.blog.hu/api/trackback/id/tr5514544488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása